9/25/2008

ABCD


BATAILLE, Marion
Madrid, Kókinos, 2008
978 84 96629 67 7
14,7 x 18,7
http://alt1040.com/tag/marion-bataille/

Aquest magnífic llibre pop-up realitzat per la il·lustradora francesa Marion Bataille és una joia de l’arquitectura en paper.
Es tracta d’un abecedari per mirar, tocar i sentir.
En obrir cada plec som testimonis del naixement, com per art de màgia, d’una o dues lletres. L’autora construeix un abecedari tridimensional mòbil d’estètica sòbria i elegant creant un disseny tipogràfic sorprenent i de gran coherència, utilitza de manera intel·ligent diferents tipus de paper i combina magistralment els blancs, negres i vermells.
Veure com neixen les lletres, gaudir del seu tacte, però sobretot sentir el so dels papers quan aquestes es formen, aconsegueixen que aquesta magnífica obra sigui un gaudi per a tots els sentits. El so de les carícies de la B i de la K. El salt de la lletra C en convertir-se en D. La queixa de la E quan es transforma en F o de la X quan passa a ser Y. El “pop” que fa la G en duplicar la seva mida. El frec de les rodes girant de la S. El suau grinyolar de la U…
En definitiva, un llibre molt original delicat i subtil però al mateix temps robust i consistent imprescindible per a qualsevol biblioteca.

Per què vivim als afores de la ciutat


STAMM, Peter (text)
BAUER, Jutta (il·lustracions)
València: Tàndem edicions, 2008
(Warum wir vor der Stadt wohnen, 2005)
978 84 8131 780 0
25,5 x 25,5

Trobar un lloc per a viure on tots els membres de la família s’hi trobin bé no és gaire fàcil. A l’autobús l’avia agafa una pulmonia, al bosc la mare perd els llibres, al terrat de l’església l’avi entristeix quan enterren algú... Cada lloc té avantatges i inconvenients però quan algú pateix o s’hi sent malament el canvi és imprescindible.
El violí de la tieta, un hotel, enlloc, la Lluna, el cinema, sota un pont, als somnis…, aquests són alguns dels disset allotjaments que prova la família protagonista d’aquesta història fins que troba un lloc on tots puguin ser feliços.

Caca. Una història natural de l’innombrable


DAVIES, Nicola (text)
LAYTON, Neal (il·lustracions)
Caca. Una història natural de l’innombrable
Barcelona: Lynx Edicions, 2008
(Poo: a Natural History of the Unmentionable, 2004)
978 84 96553 33 0
24,5 x 15,5

“La caca es pot aprofitar com a menjar, per fer foc o per a la construcció. Serveix per a lliurar missatges, escampar llavors o reciclar nutrients que fan possible la vida a la Terra. És una de les coses més útils del món”.

Aquest és un llibre de divulgació científica molt rigurós però alhora entretingut. Nicola Davies, una zoòloga anglesa experta en comportament animal, ens explica d’una manera molt entenedora tot allò relacionat amb els excrements dels animals. Gràcies a les explicacions clares i informatives i les il·lustracions realitzades amb un toc d’humor descobrirem moltíssimes curiositats sobre aquest tema tan desconegut. Tot i que la nostra primera reacció pugui ser de fàstic o rebuig, els autors aconsegueixen que els excrements, (les caques, cacones o caquetes) es tornin un tema apassionant.